Jdi na obsah Jdi na menu

Pokyny: Kvído jede na prázdniny

Návod na Kvída:

 1) Jedná se o psa domácího.

2) Chodí se na procházky 3x denně: ráno, kolem poledne a večer. Jedna z procházek by měla být alespoň půl hodiny až hodinu. Přesnou dobu procházky si stanovuje páníček, tzn. až vstane, max. rozmezí procházek je 8 hodin, přes noc déle. Správně má jít u levé nohy, kdy vodítko má pán v pravé ruce a levou podává mlsky v podobě nejlépe eidamu nebo piškotů. Když pes tahá, zavelí „k noze“. Pokud na příkaz neuposlechne, prudce trhneme s celým psem a ihned povolíme. V případě potřeby opakujeme, dokud pes nejde u nohy, jak má. Vodítko nikdy nesmí být v napětí – jde o pohodlí pána i psa.

3) Pokud má pes rýmu: dává se mu vitamin C 100mg denně a čeká se, až rýma přejde, mezitím by neměl v chladu navštěvovat vodu. Pokud tak učiní, doporučuje se jít domů nebo mít u sebe hadr na usušení.

4) Žrádlo: 2,5 hrnku přítomném v pytli denně, což pro Kvída znamená kontinuální přísun žrádla. Sypeme mu většinou půl dávky ráno, půl večer. Lze podávat tvaroh, syrový žloutek. Z bílků si chovatelé vytvoří dietní večeři. Pokud vůbec nežere, což se někdy děje, a je slabý, doporučuje se tvaroh a žloutky.

5) Samota. Nedoporučuje se nechávat o samotě v zájmu zachování obyvatelnosti bytu. Avšak: vydrží na místě před obchodem, pouze štěká. V bytě: odstranit rozbitné předměty i z přítomných stolů a stolků. Monitor, ani klávesnice umístěná při zadní části stolu není v nebezpečí. Hlavní je nádobí, vázy, květiny, volné papíry a volně ložené knihy. Po příchodu se vytírá a pokud se rozťape hovínko, utírá se i ze dveří a přilehlé stěny. Jde to dobře savem na plísně, které stěnu opět vybělí. V bytě vydrží bez nehody kolem 2 hodin, pokud se řádně vykadí před tím venku.

6) Při příchodu do místnosti se psem v každém případě psa NEVÍTÁME, ale zavelíme „místo.“ Pokud pes neuposlechne, na místo budiž dopraven silou. Zde setrvává většinou méně než deset minut, dokud se neuklidní. Tehdy zavelíme „volno“ a dále si ho nevšímáme, nebo zahajujeme hru. Aport míčku a přetahování o lano jsou vždy vítané. Fantazii se meze nekladou. Pokud kouše, zavelíme „nekousej“ a přerušíme hru.

7) Zvládnuté příkazy možno kdykoli cvičit: „místo“ je jasné. „Volno“ říkáme, když si pes může dělat, co chce, ale i tak nesmí lézt do silnice, měl by to už trochu vědět. „Sedni“,  „lehni“, „pac“ a „druhý pac“ je jasné. „Mrtvej pes“ umí zatím jen z lehu. „K noze“ znamená k levé noze pána. „Čekej“, když táhne a vy zrovna uklízíte klíče J. „Zústaň“ umí poměrně bezpečně – to se ruší pouze následujícím příkazem. Ještě se učíme „přines“, „zoubky“, „stůj“, „vstaň“.

8) Hovnové pytlíky přiloženy, obtížně se odtrhávají.

9) Sežrání podezřelé věci: roztok jarové vody vyvolá zvracení, pak veterinář. Příkaz „fuj“ znamená vyplivni všechno z huby. Příkaz „ne ne“ znamená „neotravuj“ nebo „vrať se na původní cestu“.

10) Fenky na procházce jsou jediný problém, od kterého přijde hůře, jinak přijde.

11) Během procházky párkrát přivolat pro ujištění.

12)Náhubek: nasazování bez problémů, doporučujeme pamlsek umístit přímo do náhubku.

13) V dopravě: vždy s náhubkem, dle tarifu PID za 16 Kč, pozor v autobuse určené dveře pro nástup psa!

14) Jízda v autě: Kvído klidně leží pod sedačkou, může jet i pouze s řidičem pod přední sedačkou. Nuná výbava je rulička papíru, kterou umravníme, pokud neuposlechne na „lehni“ a „zůstaň“. Pamlsky jsou vřele doporučeny.

15) Spaní: pes spí asi 18 hodin denně, při rýmě více. Spí u nás v pokoji, ale šlo by jistě zařídit, že by spal v předsíni s otevřenými dveřmi. Stejně si během noci lehne na koberec u postele. Pokud leze do postele, voláme „dolu“. Pokud je v posteli, okamžitě jednáme a prudce jej vyjmeme.

16) Špinavý pes: vyváleného psa lehce popadneme a šoupneme ho do vany, kde začneme ihned s pamlskováním. Nejdřív dáme čichnout, že máme pamlsek a až po chvíli jej podáme. Tím docílíme setrvávání na místě. Sprchujeme vlažnou vodou a použijeme šampon pro psa, který je přiložen.

17) Utírání je v dešti či sněhu nutností. Takže postup je tento: „Kvído sedni. Pac. (Utřeme mu tlapku). Druhá pac. (Utřeme mu druhou tlapku.) Kvído vstaň. Kvído stůj. (Po našem boku v dřepu). Zadní pac. Druhá pac.“ Když je mokrý ještě jinde než na tlapkách, používáme povel „ručník“. Samozřejmě odměny po úkonech nutností, na závěr obří pochvala.

18) Zoubky čistíme játrovou pastou každou neděli. Kvída si položíme. Rozkročmo klekneme nad něj, abychom hlavu měli v rozkroku. Na povel „zoubky“ čistíme – přední zuby zvenku a zevnitř, špičáky řádně a samostatně, stoličky jen u dásní. Obří pochvala na závěr!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář